Var 5:e svensk är immun mot vinterkräksjukan – är du en av dem?

Säsongen för vinterkräksjukan är här och sprids just nu som en löpeld på dagis, skolar och arbetsplatser. Både vuxna och barn blir ordentligt sjuka. Men visste du att ca 20%, dvs var 5:e svensk, har ett ärftligt skydd mot vinterkräksjukan? De kan därmed inte få detta virus. Idag är det enkelt att testa sig med vårt hemtest och få svar på om du har detta skydd eller inte.

Varför ska jag testa mig?

Det finns flera anledningar att testa om man har ett medfött skydd mot vinterkräksjukan. Utöver de nyfikna och vetgiriga, förenklar testet livet för högriskpatienter som vid smitta kan behöva sjukvårdsbehandling. Eller för familjer som vill kunna planera för vård av barn samt för arbetsplatser som under perioden för vinterkräksjukan kan underlätta personalplaneringen. 

Hur testar jag mig?

Testet är enkelt att ta genom ett sk. kindgnuggsprov. I paket du beställer finns ett provtagningskit med allt du behöver för att ta provet. Du gnuggar bomullspinnen på insidan av kinden och skickar tillbaka provet till vårt laboratorium i Linköping. Svaret hämtar du inom 5 dagar på vår hemsida www.carestore.com/hamta-testsvar med hjälp av en personlig kod som också finns i provtagningskitet. Du är helt anonym och du slipper besöka platser där många redan är sjuka.

De personer som är immuna bär på en speciell genvariant som ger ett skydd mot det vanliga vinterkräksjukeviruset och det är just denna gen (FUT2) som nu enkelt kan analyseras med testet.

Om Vinterkräksjukan

Vinterkräksjuka är en av våra vanligaste tarmsjukdomar. Sjukdomen orsakas av norovirus, som tillhör familjen Calicivirus. Sjukdomen är extremt smittsam och kännetecknas av ett snabbt insjuknande. Inkubationstiden, dvs. tiden mellan smittotillfället och insjuknande, är vanligen 12-48 timmar. De vanligaste symptomen är kräkningar, diarré och magont, men man kan också drabbas av feber, muskelvärk och huvudvärk. Det är dock viktigt att känna till att det finns flera andra infektioner som har symptom som liknar vinterkräksjukan, men som inte orsakas av norovirus. Vinterkräksjuka är den enda sjukdom som man känner till som människor kan vara naturligt immuna mot. De flesta blir annars immuna efter att ha haft en sjukdom eller blivit vaccinerad mot den.


Köp hemtestet

Testa om du är immun mot vinterkräksjuka med vårt säkra DNA-test. 1 av 5 personer i Sverige är immun.
299 kr Köp
Fri frakt och snabb leverans Diskreta paket