Aaaahh.... som i ANSVAR

Många tycker det är jobbigt att föreslå kondom eller fråga när den man just ska hoppa i säng med senast testat sig för könssjukdomar, men faktum är att de allra flesta tycker det är både skönt och attraktivt med någon som tar ansvar för att de viktiga frågorna kommer upp.

Vem har inte hört ursäkter som “jag ville inte paja stämningen” eller “det kändes som att jag anklagade honom för att ha nån äcklig sjukdom”? Det är lätt att bli osäker kring snacket kring säkrare sex - antingen är det för tidigt och det känns som att man tar sex för givet om man nämner det redan vid fördrinken, eller så kommer det på tal först när det nästan är för sent och det känns oartigt att dra sig ur. Ett evigt problem.

Men nu kan du med stöd i vetenskapliga undersökningar bli lite modigare när du plockar fram kondompaketet. Den som föreslår kondom och frågar om STI-test uppfattas nämligen av majoriteten tvärtom som erfaren, världsvan och ansvarsfull, egenskaper som de flesta tycker är sjukt heta!

När RFSU genomförde sin sexvaneundersökning Kådiskollen bland ungdomar år 2016 så framkom det tydligt att de flesta uppskattade när partnern tog initiativ till att använda kondom och såg det som tecken på självsäkerhet och omtanke. Det kan vara bra att veta när man ska ta mod till sig och är rädd att förstöra stämningen genom att insinuera att den andre skulle kunna vara smittad med något man själv inte vill ha.

Räcker vetenskapen ändå inte riktigt till för att du ska bli bekväm? Här är några mer eller mindre fantasifulla sätt att ta initiativ till säkrare sex, välj den som funkar bäst på din nästa dejt:

Den sexiga varianten: “Hur många av de här tror du vi behöver ikväll?”

Sagt med glimten i ögat, medan du häller ut din medhavda påse med alla möjliga sorters kondomer på sängen. Funkar förstås bäst när det redan är mer eller mindre bombsäkert att det faktiskt står sex på agendan, annars kan det nog uppfattas som lite creepy… Ett one-night-stand, en het dejt som slutar hemma hos någon av er, eller när ni bestämt er för att ha sex för första gången. Humor och handlingskraft är en oemotståndlig kombination, och du signalerar att fokus ligger på hur mycket, härligt och vilt sex ni ska ha, snarare än smittorisk och annat tråk. Den här varianten maximerar dina chanser att få ligga, och leder in din partners tankar på rätt, fantasifulla spår.

Den avväpnande varianten:

Bill och Melinda Gates välgörenhetsfond skapade för några år sen en anti-hiv-kampanj med en ringsignal som påminner om att använda kondom, som blev enormt populär i Indien där den lanserades. Sno idén rakt av! Använd det gamla tricket att låta en kompis ringa dig och “rädda” dig från en dålig dejt, fast tvärtom! Be någon ringa redan under middagen, och kondomsignalen drar igång. Antingen garvar din dejt redan här, eller så får du låtsas skämmas över att din mamma/kompis/störiga lillebror programmerat kondomsignalen för att göra det pinsamt för dig under dejten. I vilket fall får du chansen att signalera att kondom är din grej redan långt innan situationen som hade kunnat bli pinsam kan uppstå.

Den världsvana varianten:

Ta en liten paus i hånglet eller vad ni nu gör som leder fram till att det börjar bli dags att dra fram kondomerna, ta partnerns hand och se hen i ögonen. (OBS! Le gärna, annars känns det som att du ska brejka värsta katastrofen.) Förklara att du verkligen ser fram emot att ha sex med personen, och att du vill att hen ska känna sig trygg och omhändertagen, så du berättar redan nu när du testade dig senast, att du har kondomer med dig men om hen är mer bekväm med att använda sina egna så går det lika bra, och så vidare.

Här har du ett utmärkt sätt att förtydliga inte bara vilken ansvarstagande praktperson du är, utan också hur mycket du genuint bryr dig om din partner, något som de flesta går igång på. Dessutom förmedlar du 1. att du testar dig regelbundet och därmed tar ansvar och har koll på din sexualitet, 2. har haft sex en hel del förut och därmed troligen är rätt bra på det och 3. har kunskap om hur STI fungerar och därför känns safe att ligga med - även med kondom är ju inte risken lika med noll.

Den rättvisa varianten:

Turas om att köpa hem ett storpack kondomer, som ni delar i två högar och förvarar hemma hos respektive person. Den som inte köpte kondomerna betalar hälften till den som stod för notan. Bra sätt att se till att ansvaret, kostnaden och jobbet delas lika, och ni riskerar inte att kondomerna tar slut och att ni ställs inför en situation där ni måste fundera över om det är värt att köra utan. Nästa steg är att se till att testa er samtidigt, eller om ni även har andra partners, se till att testa er regelbundet och hålla varandra uppdaterade om er sexuella hälsa så ni slipper fråga. Ju mer man delar ansvaret, desto mindre laddat blir det.

 

Vår gästbloggare Marika Smith är sexinspiratör och frilansskribent med privatrådgivning, kurser och föreläsningar, och hon skriver regelbundet om sex och relationer i bland annat Amelia, Allt om bröllop och på kit.se.


 


Testa dig för fyra vanliga könssjukdomar - klamydia, gonorré, mykoplasma och trikomonas. Dessa har liknande symptom så testa för alla på en och samma gång. Snabbt svar och möjlighet till vidare hjälp.
649 kr Köp
Testa dig för fyra vanliga könssjukdomar - klamydia, gonorré, mykoplasma och trikomonas. Dessa har liknande symptom så testa för alla på en och samma gång. Snabbt svar och möjlighet till vidare hjälp.
649 kr Köp
Fri frakt och snabb leverans Diskreta paket